Veelgestelde vragen


Is hout stoken milieuvriendelijk?

Jazeker, mits je goed stookt met schoon en droog hout. Een rocketstove leemkachel brand dusdanig heet dat er een schone verbranding ontstaat. Het blijft ook belangrijk om je hout verantwoord te verkrijgen. Het beste gebruik je bijvoorbeeld lokaal hout wat weer goed terug kan groeien of hout dat vrijkomt bij snoei- en onderhoudswerkzaamheden.

Ook qua uitstof van fijnstof scoort een rocketstove leemkachel goed. In de brandkamer ontwikkeld zich een rustig vuur waarbij er weinig turbulentie is en daarbij een minimum aan fijnstof meeneemt dat verder de kachel in komt. Pas bij de speciale rocketstove naverbranding, wat zich in een apart gedeelte van de kachel bevind, ontstaat er door de toevoeging van extra zuurstof veel turbulentie. Turbulentie zorgt voor een optimale mix tussen zuurstof en rookgassen en resulteert in een mooi schone en complete verbranding.

Houtkachel versus rocketstove leemkachel

De meeste mensen weten inmiddels wel dat een openhaard een bijzonder slecht rendement heeft en een zeer vervuilende verbranding. Moderne houtkachels doen het al een stuk beter, maar groot probleem blijft dat een groot deel van de warmte via de schoorsteen uw huis verlaat. En dat is natuurlijk zonde.

Met een rocketstove leemkachel behaalt u niet alleen een veel hogere verbranding (1200 vs 800°C in een reguliere houtkachel), maar behoudt u ook vrijwel alle warmte. Er gaat slechts zo’n 100 tot 200 graden uw schoorsteen uit terwijl dat bij een houtkachel al snel 300 tot 500°C is.

Welke maat rocketstove leemkachel is geschikt voor mijn situatie?

Om de maat van uw kachel te bepalen maken wij een warmteplan op basis van uw woning, wensen en behoeftes. Allereerst wordt bepaald hoeveel kubieke meter de ruimte is die de kachel moet gaan verwarmen en wat de isolatiewaarde van de woning is. Eventuele opties zoals een verwarmde zitbank worden ook meegenomen in het bepalen van de grootte van de kachel. Vervolgens wordt de warmte-capaciteit van de kachel daarop afgestemd. 

De kern van de kachel bepaalt de warmtecapaciteit en hoe groter deze is des te meer warmte de kachel kan opwekken. Zo kunnen wij een leemkachel bouwen voor zowel kleine, als hele grote ruimtes. Uiteraard afhankelijk van de isolatiewaarde. Slecht geïsoleerde ruimtes zijn niet geschikt voor een rocketstove leemkachel. Dan zal er eerst iets aan de isolatie gedaan moeten worden. Ook hiervoor kunt u terecht bij de Vrijlemerij. Vraag er gerust naar.

Als de benodigde warmtecapaciteit is bepaald dan is de volgende stap een ontwerp maken afgestemd op uw wensen en behoeften. 

Wat voor ontwerp is er mogelijk?

Elke rocketstove leemkachel is uniek en vraagt om maatwerk afgestemd op uw woning. In principe kun je met een rocketstove leemkachel vrijwel alle kanten op. De kern van de kachel heeft vaste afmetingen, maar de mantel die daarom heen gebouwd wordt kan volledig naar smaak gebouwd worden. Zo kan er voor worden gekozen om de kachel als room-divider te plaatsen met een dubbele doorkijk deur. Of volledig op te laten gaan in een binnenmuur waarbij u beide aangrenzende ruimtes verwarmd. Denk hierbij aan de wand tussen uw woonkamer en de hal en/of keuken. Of wat dacht u van een zogeheten trapkachel, waarin de leemkachel volledig opgaat in uw trap? 

Qua ontwerp is er dus veel mogelijk. Van modern en strak tot authentiek en organisch. Met verwarmde zitbank van natuursteen of een geïntegreerde nis voor houtopslag. De afwerking verzorgen wij meestal met een speciale fijne afwerkleem die met natuurlijke pigmenten in zo’n beetje elke gewenste kleur kan worden aangebracht. Of met een handjevol parelmoer door de stuclaag voor een subtiele schittering.

Wat is de beste plek voor een rocketstove leemkachel?

De leemkachel kan op vele verschillende plekken in uw huis geplaatst worden. Een centrale positie heeft meestal de voorkeur zodat de warmte alle kanten op kan stralen. Maar wij kunnen de kachel ook zo bouwen dat hij in een bepaalde richting meer warmte afgeeft.

Is mijn woning geschikt voor een rocketstove leemkachel? 

Doordat wij de leemkachel in veel verschillende maten kunnen uitvoeren is er bijna altijd wel een model dat past in uw woning. Het kan nodig zijn om plaatselijk uw fundering aan te passen om het gewicht van de leemkachel te kunnen dragen. Afhankelijk van de ondergrond kan dit met een eenvoudige betonfundering of in complexere situaties met een zogeheten raketpaalfundering die trillingsarm als basis onder de kachel wordt geplaatst. Dit kunnen wij in samenwerking met onze funderingspartners voor u verzorgen.  

Ook wordt er gekeken naar de luchttoevoer van de kachel. Meestal gebeurt dit via de binnenlucht in uw woning welke weer aangevuld wordt door middel van ventilatieroosters in de ramen of via het ventilatiesysteem van de woning. Maar het kan soms ook noodzakelijk zijn om een externe luchttoevoer van buitenaf of vanuit de kruipruimte te maken. 

Wat zijn de voordelen van een rocketstove leemkachel tov van andere massakachels?

Er zijn vele soorten massakachels. Van speeksteenkachel tot finoven en ieder hebben zij hun eigen techniek gebaseerd op de accumulatie van warmte in thermische massa. Via deze massa (zware leemstenen in ons geval) wordt de stralingswarmte langzaam weer afgegeven aan de ruimte. 

Echter, is er wel degelijk een onderscheid te maken tussen een rocketstove leemkachel en andere massakachels. Zo is er een verschil in de werking van de kachel en kent een rocketstove leemkachel een bijzonder hoge efficiëntie. En niet geheel onbelangrijk is een rocketstove leemkachel erg vriendelijk in gebruik. Je steekt ‘m eenvoudig aan en hij brandt goed op vele verschillende soorten hout.

Unieke eigenschappen van een rocketstove leemkachel van de Vrijlemerij:

  • Gebruiksgemak – Voorop staat toch wel het gebruiksgemak van een rocketstove leemkachel. Je stapelt de vuurkamer eenvoudig vol met onderin een aantal grotere blokken gevolgd door wat kleiner hout met daarbovenop een paar aanmaakhoutjes.  Aanmaakblokje er boven op en aansteken maar.

    Slechts één mandje hout is voldoende voor een stookbeurt.

    Is het vuur uitgebrand? Zet de schoorsteenklep dicht en geniet van tot wel 24 uur warmte uit uw rocketstove leemkachel. Met de ingebouwde bypassklep regelt u eenvoudig de trek als de kachel vanaf koud moet worden aangestoken.
  • Schoon, schoner schoonst. Hoe heter het vuur, des te schoner de verbranding. En dat is belangrijk in tijden waarin de nadelige effecten van reguliere houtstook onder het vergrootglas liggen. Onze kachels zijn vrijwel geur- en rookloos en veroorzaken dus zeker geen overlast. Rocketstove leemkachels branden vele malen schoner dan de strengste toekomstige EU normen omtrent houtstook. U bent dus verzekerd van jarenlang stookplezier.
  • Ook qua fijnstof scoort een rocketstove leemkachel uitstekend. In de brandkamer ontwikkeld zich een rustig vuur waarbij er weinig turbulentie is en daarbij een minimum aan fijnstof dat verder de kachel in komt. Pas bij de speciale rocketstove naverbranding, wat zich in een apart gedeelte van de kachel bevind, ontstaat er door de toevoeging van extra zuurstof veel turbulentie. Turbulentie zorgt voor een optimale mix tussen zuurstof en rookgassen en resulteert in een mooi schone en complete verbranding.
  • Altijd stoken – ook bij mistige of natte omstandigheden gaat uw leemkachel eenvoudig aan en brandt schoon.
  • Door gebruik van hoogwaardige materialen heeft uw rocketstove leemkachel een lange levensduur en verhoogt het aanzienlijk het comfort van uw woning. Een rocketstove leemkachel is een investering, die zich door de besparing op stookkosten, vanzelf terug verdiend.

Hoe lang duurt het om een rocketstove leemkachel te bouwen?

Afhankelijk van het ontwerp en de omvang van de kachel neemt de bouw zo’n 3 tot 5 dagen in beslag.

Kan een rocketstove leemkachel aangesloten worden op mijn bestaande rookkanaal?

In veel gevallen is dit mogelijk, of kan dit met een kleine aanpassing gerealiseerd worden. Soms is het nodig om het kanaal te vergroten. Wij werken voor het installeren van rookkanalen altijd samen met een gecertificeerde installateur.


Ik ben vaak overdag niet thuis, past een rocketstove leemkachel dan wel bij mijn situatie?

Jazeker, één keer stoken is in de meeste situaties voldoende voor 24 uur warmte. ’s Avonds de kachel stoken betekend de volgende dag in een warm huis thuis komen. 


Welk onderhoud heb ik aan een rocketstove leemkachel?

In principe is er geen tot weinig onderhoud aan de leemkachel. Zo nu en dan moet je het as uit de brandkamer halen en adviespunt is om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen door erkend bedrijf.

Interesse in een rocketstove leemkachel? Vraag een vrijblijvende offerte voor uw situatie.